Välkommen till Södertälje whippetrace

Välkommna!

Fakta WR


Allmänt

Whippet Race startades 1972 här i Södertälje. I dag finns det sektioner i Södertälje, Norrköping, Västerås, Karlstad, Halmstad samt Kalmar.
              
Whippet Race är en inofficiell kapplöpningsform för alla SKK-registrerade whippets. Hundarna springer på en bana som är ca 137 meter lång, underlaget är gräs och det finns en sandgrop ca 10-15 meter efter mål som fungerar som en mjuk uppbromsningssträcka. Starten sker från en startbur som är avdelad för fyra hundar.

För att få tävla måste hundarna ha fyllt minst 1 år och som mest 10 år. De skall vara vaccinerade samt ha Whippet Race licens samt vara registrerade i SKK eller motsvarande utländsk klubb. Varje tävlande hund måste dessutom bära munkorg och tävlingstäcke.

Detta är en tävlingsform som whippeten älskar, här sätts dess naturliga jaktinstinkter på prov under ganska kontrollerade förhållanden. Till träningar är whippets i alla åldrar är lika välkomna, valpar såväl som den pigga pensionären. Man behöver inte ha en elittränad hund för att låta hunden hålla på med Whippet Race, normal vardagskondis räcker gott och väl.

Whippet Race Licens

För att tävla i Whippet Race måste hunden ha Whippet Race licens. För att få licensen krävs att hunden tränat så pass mycket att den klarar av att springa ”rent” med andra hundar på träningen, dvs att den jagar trasan och inte bryr sig om de andra hundarna.  Det är tränaren som godkänner att hunden får anmälas till tävling. Två godkända tävlingar ger Whippet Race licens. Minst en av de två godkända tävlingarna ska ha genomförts på bortabana.
På tävlingarna gäller det för hunden att springa "rent" under alla lopp för att tävlingen ska bli godkänd och räknas som licenstävling. Ett annat krav är att hunden måste springa om någon, bli omsprungen eller springa jämsides med en eller flera hundar i minst ett lopp.
Licensavgiften är 75 kr hund/år.

På tävling

Tävlingsdagen börjar med en veterinärbesiktning kl. 9-10 då veterinären kontrollerar hundarnas hälsa och godkänner/underkänner dem för att få tävla. Löptikar, dräktiga tikar och tikar som nyligen valpat* får dock inte delta. *(Det ska gå minst 75 dagar efter valpningen).
Man betalar en startavgift som är 100kr/hund och tävling.

Kl. 10 startar själva tävlingen med försöksheat som hundarna lottats in i före tävlingen. Vid starten kontrolleras det att munkorgarna och tävlingstäckena sitter ordentligt. Tävlingstäcken finns i rött, blått, vitt och svart, hunden bär täcke med samma färg som färgen på startburen som hunden startar ifrån.
Efter att kontrollen är gjord placeras hundarna i sina burar. När "bytet" (en vit trasa) dras iväg mot målet öppnas startburen och hundarna springer iväg ända ner i sandgropen. Måldomarna bedömer vilken hund som kommer först i mål och vilka placeringar de övriga får. Med tävlingstäckenas hjälp kan hundarna lättare skiljas åt. Tidtagningen sker elektroniskt, tiderna ligger oftast mellan 9 och 11 sekunder.

Det finns olika tävlingsformer, med eller utan semifinaler. Tävlingarna kan dessutom vara könsdelade eller blandade. Till tävlingarna finns det poängsystem. Utförligare info finns att läsa under fliken tävlingsregler. Sektionerna bestämmer själva vilken tävlingsform de använder på sina tävlingar.

Artikel om whippet race i Hundsport

I Hundsport nummer 10 2017 publicerades ett reportage från den tävling vi arrangerade på vår bana den 19 augusti 2017. Artikeln går att läsa genom att klicka på bilden här intill eller här.